Bel 0314 389100 of e-mail naar info@prakticon.com

Respect en gedrag

Geplubliceerd op: 12-07-2013

Mark kwam lachend naar me toe, terwijl ik een buitenboordmotor aan de wand hing die we net gebruikt hadden tijdens de beroepsoriëntatieles. Hij begon me vrolijk een verhaal te vertellen over iets dat hij uitgevreten had met zijn maten. Blijkbaar was ik een soort van vertrouwenspersoon voor hem geworden. Een jaar geleden had hij me nog bedreigd om me in elkaar te slaan als ik met zijn ouders zou praten. Er is sinds die tijd veel veranderd.

Ik ben door mijn pabo-studie de dingen wat anders gaan zien en Mark heeft een paar maanden op de Rebound gezeten en is door een psychiater getest. Het blijkt dat hij PDD-NOS heeft. Dat verklaarde voor mij veel. Ik heb daar ervaring mee. Dat ik dat zelf niet bedacht had, of er rekening mee had gehouden. Stom, stom, stom!
Terwijl Mark het verhaal vertelde, besefte ik dat ik Mark nog ergens op moest aanspreken. Hij had zich een dag geleden niet zo netjes gedragen. Hoe moest ik dit nu aanpakken? ‘Nu is hij vrolijk en is er vertrouwen’, bedacht ik, terwijl ik om de grap van Mark lachte.

“Ik heb het gisteren voor je opgenomen, Mark”, zei ik toen zijn verhaal afgelopen was. Hij keek me verbaasd aan, “opgenomen, hoezo dan?” Terwijl ik verder ging, liep ik ondertussen met Mark naar een rustig hoekje in de botenloods van onze school. “Weet je nog dat we gisteravond terug kwamen van het sloepvaren en dat je toen een stofzuiger van de schoonmaaksters had gebruikt als karretje om de buitenboordmotoren te vervoeren?” Er verscheen een blik van herinnering in de ogen van Mark. Hij begon ook een beetje nerveus te lachen. “Die mevrouwen zeiden toen dat je die stofzuiger niet mocht gebruiken en je liep gewoon door, terwijl je ook nog iets ergs tegen ze zei”.

Terwijl ik praat hou ik Mark goed in de gaten. Ik zie dat zijn lontje begint te smeulen. Hij wordt verontwaardigd. “Ja, weet u wat ze zei…!”, begon Mark. “Ik kan me wel iets voorstellen over wat ze zei. Zij is misschien ‘ook’ wel geen lieverdje! Maar nu komt juist het mooie voor jou…” Vragende blik van Mark. Ik ging verder:”De schoonmaakmevrouw was natuurlijk boos en dat kon ik wel begrijpen. Maar toen zei ze ineens dat jij helemaal geen respect voor mensen hebt en gewoon een grote bek geeft.” Dit had Mark al eens vaker gehoord, dus wachtte hij de rest af voordat hij reageerde. “Toen heb ik tegen die mevrouw gezegd dat jij ‘wel’ respect voor mensen hebt, maar dat je dat gewoon niet altijd laat zien.”

Mark was even onbewogen en reageerde daarna geroerd alsof hij blij was met zoveel begrip “Ja, dat hebt u echt heel goed gezegd meneer, want zo is het, zo is het echt!” ”Nou, dat dacht ik al. En Mark, de volgende keer geen stofzuiger meer gebruiken hè. En een beetje liever tegen mevrouwen, oké?” Mark lacht, “oké!”

Later bedacht ik dat dit best een zeldzame situatie was: Ik heb Mark geconfronteerd met zijn gedrag, maar ook laten zien dat ik hem begrijp. Ons contact is weer wat beter geworden en er is waarschijnlijk iets meer inzicht in zijn gedrag.

Soms is het goed om behoedzaam te zijn als je kinderen aanspreekt op hun gedrag. Daar kun je zelfs winst uit halen. Ik denk dat dit verhaal een leuk voorbeeld is van hoe het ‘ook’ kan.

Geschreven door Robbie van Haften. Instructeur op een vmbo-school en pabo-student. ’Mark’ heeft in werkelijkheid een andere naam.

    Delen via: