Bel 0314 389100 of e-mail naar info@prakticon.com

Luc Stevens na Tegenlicht-uitzending: ‘Onderwijs met gedeelde in plaats van verdeelde verantwoordelijkheid’

Geplubliceerd op: 27-03-2015
Er is een grote emancipatiebeweging op gang aan het komen in het onderwijs. VPRO Tegenlicht zoomde in haar uitzending van vanavond (1 februari) in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de ‘vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen. De aflevering ‘De onderwijzer aan de macht’ 

werd ook door Luc Stevens bekeken. Hij is a.s. woensdag één van de gasten in de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dit is zijn eerste indruk.

De uitzending van Tegenlicht laat zien hoe aantrekkelijk leren in school kan zijn en hoe aantrekkelijk het beroep van leraar is. De scholen die aan het woord zijn (De School in Zandvoort, het Hyperion Lyceum te Amsterdam en Niekée/Agora in Roermond) laten enthousiaste leerlingen en hun leraren zien die ruimte krijgen en ook nemen om leren voor elke leerling zinvol te maken. Daardoor kunnen leerlingen zich ook eigenaar voelen en verantwoordelijk. Heel typisch in de voorbeelden is ook hoe leraren met elkaar een school kunnen dragen vanuit een bindende visie. Hier een visie op leren en onderwijzen die leerlingen van meet af aan actief laat meewerken. Dat betekent gedeelde, in plaats van verdeelde verantwoordelijkheid. Zo kunnen leerlingen al vroeg ervaren dat zij het zijn die het ontwikkelingswerk moeten doen en kunnen zij leren hoe zij met zichzelf en hun verantwoordelijkheden het beste kunnen omgaan. En hun leraren helpen hen daarbij. Leerlingen kunnen zo groeien naar zelfbewustzijn, verantwoordelijkheid en creativiteit, nodig voor elke samenleving die vreedzaam, duurzaam en werkzaam wil zijn.

Luc Stevens, founding father van NIVOZ

Hier vind je de hele uitzending –> KLIK

    Delen via: