Bel 0314 389100 of e-mail naar info@prakticon.com

BIG BANG in voorbereiding

Geplubliceerd op: 25-02-2014

 

 

 

 

Beste leden,

 

Van harte jullie aandacht voor deze brief!

Zoals jullie wellicht al hebben gehoord wordt 2014 een bijzonder Big Picture Learning jaar. We zullen in september (week 39 22 t/m 28 september) samen met KPC Groep de Big Picture Learning week organiseren, inclusief de BIG BANG op woensdag 24 september.
Het programma voor deze week inclusief het programma voor de 4e BPL Big Bang zal op hoofdlijnen spoedig worden verspreid. Noteer in elk geval alvast deze week in de agenda! Het thema is in elk geval al wel bekend: ‘De school uit om te leren’.

 

Ter voorbereiding op de BPL week en passend bij ons nieuwe koersplan willen we samen actiever aan het werk gaan om Big Picture Learning steviger op de kaart te zetten, in het pro, vmbo, vo en mbo. Daarvoor hebben we LEO bedacht. LEO is een nieuwsgierige virtuele BPL- leerling die namens alle leerlingen via Facebook in gesprek gaat met andere leerlingen, leraren, ouders, schoolleiders en begeleiders in bedrijven. Door deze gesprekken zullen hopelijk ook andere scholen, ouders ontdekken wat de kracht is van Big Picture Learning!

 

Wat gaan we doen?

LEO gaan we inzetten om in gesprek te gaan over verschillende relevante inspirerende BPL-onderwerpen, zoals onze persoonlijke leerplannen, onze interesses onze verhalen en persoonlijke leerervaringen. LEO zal ons vragen stellen en deze vragen worden door ons (BPL-scholen) ook beantwoord: door de leerlingen de leraren, de ouders,  schoolleiders en begeleiders binnen het bedrijfsleven.

Daarvoor hebben we jullie steun hard nodig.

We willen de vragen van LEO op Facebook namelijk visueel maken met heel concrete inspirerende producten afkomstig van BPL scholen: Het gaat om impressies en interviews met leerlingen, ouders en leraren, projectwerk, persoonlijke leerplannen, kortom concrete ‘producten en resultaten die herkenbaar en typisch BIG Picture zijn en waar we vooral ook erg trots op zijn!

 

Wat willen we jullie vragen?
We willen jullie vragen om LEO zoveel mogelijk te steunen middels het geven van antwoorden die LEO gaat stellen. Daarvoor is enige sturing nodig. Dat willen we doen door de scholen enkele vragen te geven, die zij vervolgens op eigen creatieve wijze zelf gaan beantwoorden. Deze antwoorden gaan we dan gepland in de tijd op Facebook plaatsen (periode: april t/m september 2014) .

Een voorbeeld

LEO Vraagt op Facebook: “Hoe ziet een dag er op jouw school uit?” Antwoord van een BPL school “we hebben onze dag gefilmd, kijk maar eens op dit filmpjeà linkje naar een youtube filmpje waarin enkele leerlingen kort en bondig laten zien hoe hun dag eruit ziet.

 

Het moge duidelijk zijn dat het gericht werken met Social Media het nodige betekent.

  • Allereerst de instemming/toestemming voor publicatie van jullie als school, inclusief de instemming van leerlingen, ouders en derden. Het betreffende product kan van alles zijn: een filmpje, interview, persoonlijk werk: een tekening, een verslag, een foto, een PPT/prezi.
  • We verwachten dat de kwaliteit van het product voldoende acceptabel is: geluid is goed verstaanbaar, beeld is goed te zien/te lezen.
  • Daarnaast stellen we ook inhoudelijke eisen aan het product, we verwachten producten die vanuit de BPL-gedachte zijn ontwikkeld, met respect voor individu en gemeenschap.
  • Ook verwachten we dat de filmpjes niet te lang zijn. We willen filmpjes gebruiken tussen 1 minuut en maximaal 3 minuten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste kijkers, na 3 minuten meestal stoppen met kijken.

Binnenkort zullen we de Facebook pagina van LEO gaan lanceren, daarvoor willen we jullie dus al hebben geïnformeerd, zodat we ook gelijk respons krijgen op LEO. Want ook hier geldt dat als er niets gebeurt er ook geen reden is om een bezoekje te brengen.

 

Ten slotte, we hopen dat jullie enthousiast zijn over dit idee. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Binnenkort zullen we ook telefonisch met jullie contact opnemen om concrete afspraken te maken.

  • Rianne Koole (RKoole@lentiz.nl), BPL-schoolleider Kastanjecollege Lentiz regio Zuid-Holland en Zeeland.
  • Elleke Ketelaars (e.ketelaars@kpcgroep.nl), ondersteuner BPL-week en communicatie- en informatiewetenschapper, regio Zuid.
  • Bart van Kuik (b.vankuik@kpcgroep.nl, 06 514 086 25),  onderwijsadviseur vereniging BPL,  regio midden en noord Nederland.

 

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de Vereniging Big Picture Nederland

i/o

 

Eelco Hogendijk

voorzitter

    Delen via: