Bel 0314 389100 of e-mail naar info@prakticon.com

2G op bezoek bij de DREEF in Amsterdam

Geplubliceerd op: 15-04-2015

Praktijkschool   De Dreef,  Amsterdam

Na een leuke en enthousiaste  voorbereiding omtrent route, planning en organisatie (door leerlingen) zaten we op 31 maart om 06.50u in de auto.  Iedereen was op tijd met openbaar vervoer, de fiets of gebracht door ouders.

Het weer zat niet mee, want er was een behoorlijk krachtige wind (ik meen code oranje) en daardoor kwam we op de A18 al dik in de file te staan. Dit heeft geduurd tot na Utrecht dus kwamen we een uur later aan dan gepland.  Dat mocht de pret niet drukken, want in de bus was het de hele weg gezellig.

Aankomst bij de Dreef meteen een leuk ontvangst; we konden aanschuiven bij het ontbijt van de 1e jaars, een groep van ong. 30 lln. Mijn groep die verdeelde zich over de vijf tafels en aan sommige tafels was het ijs snel gebroken. Ieder dinsdag en donderdag starten zij de dag gezamenlijk om daarna in hun ‘advisory’ groep wat bij ons hetzelfde is als een mentor klas aan het werk te gaan.

Toen de leerlingen uiteen gingen naar hun eigen groep, heb ik mijn groep verdeeld en hebben zij in twee- of drietallen uitgebreid verteld hoe we bij ons op school werken. Er ontstond een prettige en energieke uitwisseling tussen de leerlingen, want allen vroegen of vertelde zonder moeite.

Hierna kregen we een rondleiding en het textiel lokaal, de auto wasserette, de hout afdeling en vooral de kappersafdeling werd met groot plezier bezocht. Ook de drama les en docente waarin we binnen vielen, was een leuke ervaring.

Tijdens de kleine pauze zijn de lln even frisse lucht  gaan pakken buiten op het schoolplein. Toen de pauze voorbij was, hebben we een stukje leefstijl meegedaan bij een tweede jaargroep en was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.
De aandacht ging vooral naar de verschillen: De dreef heeft pas twee jaar het BPC ingevoerd en is nu aan het nadenken hoe ze de lijn doorvoeren naar het 3e jaar. De leerlingen volgen verschillende blokken als huishoudelijk (leerlingen daar maken hun eigen school schoon!) EHBO, Techniek, Textiel, Kapper en ga zo maar door. Pas in de derde kunnen ze gericht kiezen voor een specifiek onderdeel om zich daar verder in te ontwikkelen.

Hierna hebben de meiden de middag meegedraaid bij de kapsalon waar ze zich met veel plezier en heel vlot een aantal vaardigheden eigen maakte. De jongens konden met tec hniek meedoen en hebben uiteindelijk een pennenbak voor in de klas gemaakt.
Ik zat intussen met de directeur in gesprek en dat vond ik heel waardevol. Wat mij opviel was de ruimte is er was/is voor elke leerling, want relatie staat daar met vlag en wimpel bovenaan.
Dit heeft zijn absolute en zichtbare werking op het gedrag, contact en de openheid van leerlingen daar op school.  Zo hebben ze bijvoorbeeld voor de uitval leerlingen die het op het ROC niet gered hebben en niet meer in aanmerking komen voor dispensatie toch een constructie bedacht waardoor ze niet in de wijk belanden met alle gevolgen van dien. Deze leerlingen draaien weer gewoon mee en assisteren de docenten o.a. bij de gymlessen van de 1e jaars ( die dan samen met hun de gymles bedenken en opbouwen) of ze hebben bijvoorbeeld een tutor functie bij andere leerroutes.

Geweldig om deze dag te ervaren samen met mijn leerlingen en vooral de uitwisseling die er zonder schuwheid plaatsvond. Mijn complimenten voor de groep, want eerlijk is eerlijk het was even schakelen toen we aankwamen en zij zo goed als de enige blanke jongeren waren.

Aansluitend zijn we naar het Anne Frankhuis gegaan en ook daar niets dan bewondering voor hoe ze zich daar gedroegen en voegde in de drukte van de mensen. We vielen niet op. Iedereen was betrokken en geïnteresseerd. Ze namen de tijd om overal te zijn en ik had de ruimte om te vertellen.
Ze waren zo geraakt dat toen we op de concentratie kampen kwamen, de vraag/idee kwam of we daar ook niet naartoe konden. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een bezoek met het hele KT aan Kamp Westerbork al in volle gang. Wordt vervolgd dusJ

Het was een zeer geslaagde dag en ik ben trots op hoe de groep zich open stelde en gedroeg.
Hulde aan de groep!

Om af te sluiten met de volgende woorden:

“ Om een toekomst op te bouwen, moet je het verleden kennen”

Otto Frank