Bel 0314 389100 of e-mail naar info@prakticon.com

‘Twitter is in mijn klas niet meer weg te denken. Als educatiemiddel.’

Geplubliceerd op: 08-09-2013

 

 

 

 

 

Bijna twee jaar geleden begon Koen Steeman – basisschoolleraar in Cuyk –  met een klassentwitter (@StartblokGroep7). Hij ging op zoek naar een koppeling tussen het onderwijs en de digitale leefwereld van de leerlingen. In deze bijdrage zet hij op een rij wat ‘Twitter in de klas’ allemaal heeft gebracht, voor zichzelf als leraar en voor de leerlingen. ‘Twitter is in mijn praktijk niet meer weg te denken, het is een waardenvol educatiemiddel, waarbij leerlingen leren over communicatie, mediawijsheid en 21st century skills.’

De eerste tweets waren ervaringen van leerlingen: Wie er door waren in de talentenjacht, wie de gaafste surprise had gekregen en opvallende spreuken.

In het begin was ik vooral de trotse leerkracht die wilde laten zien wat er in de klas gebeurde, maar al snel kregen we vriendjes en ouders als volgers en waren het vooral de leerlingen die graag wilde tweeten om thuis te laten zien wat zij bereikt hadden. Ineens was betrokkenheid met de omgeving – waar je als leerkracht  naar op zoek bent – heel dichtbij.

De ontwikkelingen volgden elkaar erg snel op. Doormiddel van hashtags (#) en apenstaartjes (@) konden die leerlingen direct in contact komen met mensen of organisaties die ze nodig hadden.

Zo regelde verschillende groepjes posters van goede doelenorganisaties voor een project via een tweet en werd hyves verleid om gratis pennen op te sturen. Het leukste voorbeeld is misschien wel een recente tweetwaarin ik samen met mijn leerlingen onze frustraties uitten, nadat het digitaal toetsen gigantisch was mislukt: leerlingen hadden 1,5 uur moeten wachten voordat ze konden beginnen. Nog geen half uur na de tweet kwam de conciërge met de telefoon in de hand. ‘Cito’ aan de lijn met de mededeling dat ze graag wilde helpen om het probleem op te lossen. Dat hebben ze vervolgens keurig gedaan. Toen hebben we samen met de leerlingen maar besloten om eventjes @cito een tweetje te plaatsen dat ze wel goede en snelle service hebben.

De vraag is natuurlijk waar de grenzen liggen en waar het ophoudt. Bij mij in de klas (groep 7) beschikt meer de helft van de leerlingen over een smartphone. Dit betekent dat de klassentwitter niet alleen snel de leefwereld buiten school bereikt, maar de leerlingen ook zelf snel de klassentwitter kunnen bereiken.

Zo kreeg ik een tweet van een leerling die zich ziek meldde. Na hem met de klas, via een tweet, beterschap gewenst te hebben, heb ik ouders toch even opgebeld met het verzoek om het voortaan via de telefoon te doen. Maar eigenlijk was er een grote koppeling met de leefwereld van het kind, zo groot dat hij (zelfs ziek) de klas nog kon en wilde bereiken.

Maar  de klassentwitter vormt ook een basis voor onderlinge interactie tussen de leerlingen buiten school.

Toen een leerling aan de klassentwitter schreef of de gymles op maandag wel doorging, had een andere leerling al het antwoord gegeven, nog voordat ik kon reageren. En ook het vragen om hulp bij het huiswerk gaat tegenwoordig via de Twitter, het motiveert leerlingen, omdat ze met hun eigen middelen mogen werken.

Je moet als leerkracht en als school natuurlijk wel goed nadenken over de grenzen die je stelt. Wat kunnen ze vragen via Twitter en wat mogen ze verwachten?

Ik heb zelf gemerkt dat dit in een klassengesprek zeer goed te bespreken is. Leerlingen vinden het vanzelfsprekend dat er niet meteen gereageerd wordt en ze leren steeds beter beseffen dat alles wat ze tweeten, openbaar is en dus door iedereen gelezen kan worden. Met andere woorden:  leerlingen worden mediawijzer door het gebruik van twitter en het gesprek wat daarbij hoort!

Na een jaar was Twitter bij mij in de klas  een succesvol communicatieplatform. Leerlingen en ouders weten door middel van de klassentwitter de klas en elkaar te vinden. Leerlingen vragen een gast meteen om een twitteraccount, zodat ze na afloop nog vragen kunnen stellen en ouders weten dat ze via de klassentwitter  meteen op de hoogte zijn van alles wat er in de klas gebeurt.

De volgende stap die ik met de klassentwitter(@StartblokGroep7) wilde maken is om het ook educatief waardenvol in te gaan zetten.

Leerlingen waren al mediawijzer door het gebruik van twitter, maar dat is maar een gedeelte van de vaardigheden die de 21steeeuw voorschotelt. Ik wilde ze ook leren omgaan met de andere 21st century skills en daarom bedacht ik de Twitterquiz. De leerlingen mochten tablets & telefoons meenemen en ik regelde laptopjes voor de leerlingen die dit niet hadden. De kinderen werden in groepjes ingedeeld en ze kregen van mij vragen via de klassentwitter, die te maken hadden met een bepaald thema van wereldoriëntatie. Natuurlijk waren het wel vragen, waarbij de 21st century skills van de leerlingen op de proef werden gesteld, bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kcal (energie) zit er in één stuk Brownie? tip: voedingscentrum.nl
  • Noem een naam van een medicijn tegen astma & reply met een link waar ik het meteen kan kopen.
  • Welke twee ingrediënten van energydrink zijn volgens het filmpje slecht voor kinderen?https://www.youtube.com/watch?v=CuqyJYL7KGI …
  • Je bent hier op vakantie. Hoe zeg je ‘ziekenhuis’ in de taal die zij spreken?
  • Reply met een foto waarop jullie doen alsof je superziek bent!

Iedereen was dolenthousiast en betrokken aan het werk. De leerlingen waren gemotiveerd, want hoe vaak mag je nu je telefoon in de klas gebruiken? Daarnaast waren ze bezig met het werken aan de 21st century skills (Waar vind ik informatie op internet? Wat is replyen? Is deze informatie betrouwbaar?) en tenslotte konden ze ook nog eens van elkaar in en buiten het groepje leren door goed te kijken op de klassentwitter.

Twitter is in mijn klas niet meer weg te denken. Het is een waardenvol educatiemiddel, waarbij leerlingen leren over communicatie, mediawijsheid en 21st century skills. En niet alleen de leerlingen, want ook ik ontdek ook elke keer weer nieuwe dingen. Zo heb ik op de laatste schooldag aan de hand van alle twitterfoto’s het schooljaar met de leerlingen doorgelopen. En toen ik de volgende dag van twee leerlingen als bedankje voor het fijne jaar een twittermemoriespel kreeg (met de leukste twitterfoto’s van het afgelopen jaar), besefte ik hoe mediawijs ze waren geworden.

    Delen via: